YÖK, SINAV SİSTEMİNE GÖRE, OLMAYACAK DUAYA AMİN Mİ DİYOR?
YÖK, LYS’ye “Başvuracak Öğrencilere Duyuru” başlığı ile yer alan haberde : “LYS’ ye başvuran öğrencilerimizin, ileride yatay geçiş imkanlarından tam olarak faydalanabilmelerine ve farklı puan türlerinin oluşabilmesine olanak sağlamak için 2014- Lisans Yerleştirme Sınavlarının tamamına kayıt yaptırarak tüm sınavlara girmelerini önemle tavsiye ederiz.” demektedir.
( http://www.yok.gov.tr/web/guest/duyurular)
YÖK bunu tavsiye ederken de, Yatay Geçiş Yönetmeliği ile üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişleri kolaylaştırdığını; öğrencilerin yerleştikleri belli bir puan türündeki bölümden farklı bir puan türündeki bölüme yatay geçiş yapmak istemeleri halinde, öğrencinin sınava girdiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınacağını belirtmektedir: “Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin İnşaat Mühendisliği programına yatay geçiş yapmak istemesi durumunda, merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanının bulunması gerekmektedir. Bu öğrencinin MF4 puanı, geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının sınava girdiği yılki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci belirlenen uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.”
İşte YÖK bundan dolayı öğrencilerin ÖSYM’nin yaptığı tüm testlere girmesini istemektedir.
ÖSYM’nin lisans yerleştirme ile ilgili yaptığı sınavlar şunlardır: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik), Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri), Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya),Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler), Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil). Sınav ücreti ise her bir LYS için 25.00 TL’dir. 5 sınavın toplam ücreti 125 TL dir.
Yine YÖK’ün verdiği örnekten gidersek; öğrencinin TM1 puanının hesaplanması için LYS 1- LYS 3 sınavlarına girmesi gerekmektedir. Ayrıca MF4 tercihi yapmak isteyen öğrenci bu iki testin üzerine LYS-2 sınavına da girmek sorundadır. Zaten asıl meselede bundan sonra başlamaktadır. Öğrencinin ayrıca birde Fen Bilimleri yani Fizik-Kimya-Biyoloji çalışması gerekecektir. Sınava giren öğrencinin lisede hangi dersleri alacağı zaten belirlenmiştir. Yani öğrenci üniversitede hangi bölümü okumak istiyor ise lisede de ona yönelik ders seçmektedir. Yeterince Fizik-Kimya-Biyoloji dersi almayan öğrenci nasıl başarılı olacaktır? Matematikten aldığı puan ile mi MF4’ den inşaat mühendisliği tercihi yapacaktır?
TÖS’ün KONUYA İLİŞKİN GÖRÜŞÜ
Öğrenciden yapılamayacak işler isteyen YÖK’ün neyi amaçladığı belli değildir. Bu sistem ÖSYM önündeki yığılmayı azaltmaz, tam aksine artırır. Ayrıca öğrenciye fazladan yük getirir ve öğrencinin sınav kaygısının daha da artmasına yol açar.
Yapılması gereken ise ortaokuldan itibaren nitelikli öğretmenlerle birlikte mesleki yönlendirmeye gidilmesidir. Mesleki rehberlik uygulamalarının lafta değil uygulanılabilir bir hal alması gerekmektedir. Bunun içinde öncelikle birden çok ölçme aracının kullanılması gerekmektedir. Bu ölçme araçlarının çalışmaları yapılmalıdır.
Dikmen ONAT
Genel Başkan