SORULARIN AÇIKLANMASI AMACIYLA ÖSYM’YE DİLEKÇE İLE BAŞVURUDA BULUNDUK.
VELİLER, SİZDE DİLEKÇEYLE BAŞVURUN.
ÖSYM eğitim bilimcilerinin ve bizim tüm uyarılarımıza rağmen, sınav sorularının tamamını açıklamama kararından dönmemiştir. Bu bağlamda bilgi edinme kanunu çerçevesinde dilekçe ile başvuruda bulunduk. Dilekçemizde kısa şunlardan bahsettik;
1. Soruların hepsini göremeyen aday hangi soruyu doğru yaptığını hangi soruyu yanlış yaptığını nasıl kontrol edecektir?
2. Doğru cevaplarını kontrol edemeyen aday kaç puan alacağını nasıl hesaplayacaktır? Ya da tarafınızca adaya gönderilecek olan puanı aday neye göre aldığını nasıl bilecektir?
3. ÖSYM Başkanı Ali DEMİR “…Bu durum, adayların bireysel olarak sınavda kendi kullandıkları soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını kendilerinin incelemesine engel değil. Adaylar ÖSYM’den randevu alarak kendi kitapçıklarının asıllarını inceleyebilirler. Kişisel bilgi edinmeye bir itirazımız yok” demektedir. (http://www.hurriyet.com.tr /gundem/26022812.asp). Yanıtladığı soruların doğruluğundan emin olamayan bir aday, nasıl olacakta yanıtının doğru olacağını belirtebilecektir? En önemlisi de Edirne’de ikamet eden bir aday soru kitapçığını görmek için Ankara’ya nasıl gelecektir? Yol ücretini ÖSYM mi karşılayacaktır? Böyle bir uygulamanın hiç de adil olmayacağı buradan da görülmektedir. Ayrıca bir an için 2 milyon adayın soru kitapçığını incelemek üzere merkezinize geldiğini düşünelim. Adaylara gerekli hizmet anında verilebilecek midir?
4. Sınav sorularının müfredat’a (öğretim programlarına) uygun hazırlanıp hazırlanmadığı öğretmenler tarafından tartışılamayacağı gibi yine öğretmenler tarafından sorular da değerlendirilemeyecektir.
5. Sorulan sorunun ÖSYM tarafından doğru mu yoksa hatalı mı hazırlandığı ancak tüm sorular açıklandığında anlaşılmaktadır. Yıllardır sorular açıklanır ve birkaç sorunun yanlış hazırlandığı görülürdü. Buna bağlı olarak da başkanlığınız yanlış soruyu değerlendirme dışı tutardı.
6. Hazırlanan sorunun ölçme ve değerlendirme ölçütlerine göre hazırlanıp hazırlanmadığı yine soruların tümü kamuoyu ile paylaşıldığında ortaya çıkardı. Geçmişte yapılan çalışmalar bize bunları göstermektedir.
7. Başkanlığınızın son yıllarda yaptığı sınavların çoğunun kamuoyunda şaibeli olduğu algısı oluşmuş iken bu tür bir soru açıklamama, bu şaibeyi azaltmayacağı gibi halkın gözünde ÖSYM’nin güvenilirlik algısını daha da düşürecektir. Başkanlığınızın böyle bir hakkının olmadığını düşünüyoruz.
[spiderpowa-pdf src=”https://tosmerkez.org.tr/wp-content/uploads/2014/03/ösym-2014-ygs-sorularının-açıklanmasına-ilişkin-dilekçe.pdf”]ösym 2014 ygs sorularının açıklanmasına ilişkin dilekçe