26 Temmuz 2014’te Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği yayınlanmadan önce; Anaokulları okullar kapatıldıktan sonra da iki ayı geçmemek üzere tam gün eğitim yaparlardı. Böylece çalışan anne–babalar mağdur olmazdı.
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 6. Maddesinin c bendinde “….çalışan anne ve babanın taleplerini karşılamak için iki ayı geçmemek üzere yaz aylarında da eğitim yapılabilir” denilmesine rağmen aynı yönetmeliğin 6. maddenin a fıkrasında ise “Okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır” denilmektedir.
TÖS’ün KONUYA İLİŞKİN GÖRÜŞ ve ÖNERİSİ
Buna göre açılan yaz eğitimi ya sabah 08:00-13:00 arasında ya da 13:00-18:00 arasında olacaktır. Böylece, bu uygulamaya göre hiçbir anaokulu yaz eğitimi veremeyecektir. Verse dahi yarım gün eğitim verecektir. Bu da çalışan annelerin sorununu çözmeyecektir.
MEB’in tam gün yaz eğitimi vermemesinden dolayı aileler bu okullara kayıt yaptıramayacaktır. Aileler özel kreş ve özel anaokullarına gitmek durumunda kalacaklardır, eğitim için daha fazla ücret ödeyeceklerdir. Tüm eğitim kurumlarında olduğu gibi MEB anaokullarında da özelleştirmenin yolunu açmaktadır.
Bu durumda çalışan annelerin mağduriyeti söz konusu olacak, hem ekonomik hem de sosyal sorunları artacaktır. MEB bir an önce bu uygulamaya son vermeli, anaokullarında yaz eğitimini tam gün vererek (08-17) hem çocukların hem ailelerin sorununu çözmelidir.
Dikmen ONAT
TÖS Genel Başkanı